bedak wangi follow me

Sunday, April 24, 2011

tips berblog yang mesra readers.

Assalamualaikum dear readers.

actually aku dah pikir beratus-ratus kali sebelum buat entry ni. ye la, follower tak banyak mane pun. duit nuffnang pun lepas nak beli aiskrim je. dah la tu, update blog pun sesuke hati ngan mase je. hua hua hua

tapi, sebab kawan aku dah tanye camne nak berblog macam aku.
*huh. what? aku pun rase nak gelak golek-golek ;p

ape pun, meh sini aku bagi tau. ;p

firstly, aku berblog bukan nak cari follower beribu-riban. tapi kalau ade orang nak follow tu satu bonus bagi aku. and tipu la pulak kalau aku cakap tak seronok ade orang follow ni. hehehe
but, that's why aku tak pernah nak suruh orang follow blog aku.
you follow me, i follow you

yang penting and boleh buat aku rase puas hati, aku nak blog aku ni dibace dan maksud dalam entry-entry aku sampai kat sumer readers aku. :)

orait, meh aku citer mende-mende yang boleh buat blog aku dan blog kau mesra dengan readers. readers okey bukan followers. har har har

btw, ni sumer pendapat aku je and ape yang aku nampak pade blogger-blogger berjaye ;)

Isi entry korang


ni pasal isi entry korang.
kalau entry kau dok citer pasal kau dengan bf/gf kau je orang pun bosan nak bace. kecuali la readers tu kawan, musuh atau ade hati dekat kau or bf/gf kau. hahaha
but, mungkin ade strangers yang nak bace citer cinta kau tu kalau citer cinta die lebih kurang macam korang. kalau aku, mungkin tak la.

kalau entry kau dok keji-mengeji orang pun aku tak suke bace okeh. tambah-tambah yang dok mengeji blogger lain.
bagi aku, aku akan bace and follow blog yang relaks-relaks, lepak-lepak je. kalau skema pun tak tahan derrr. hawauhawauhawau

No shortform okey


ri ni ak mkn kt kdai ngn bf ak. snk!

err, what are you gonna expect with that sentence? orang bace blog bukan macam bace buku teks. takde masenye nak belek huruf satu-satu. kalau aku jumpe blog macam ni, memang aku tekan X. sorry, but it takes some times to understand other than ;

hari ni aku makan ngan bf aku. sonok!

so, which one is better?

No ewww ewww please


aperr usharr2? sukeww kat guwa letteww.


orait, ni lebih parah dari shortform. ni  namenye longform. --"
masalahnye same macam shortform. sangat mengganggu proses pembacaan. and aku rase annoying ngan tulisan macam ni sebenarnye.

do you know anwar hadi? you better google now ;)


Give some space

perasan tak kat laptop korang tu ade satu keyboard yang bername enter. kegunaannya untuk memberikan perenggan pade entry korang.
get it?

cube bayangkan kalau entry aku ni tak ade perenggan. nak ke korang bace sampai habis? -_-"

Put some pictures

bosan kan kalau bace blog ade tulisan semate-mate? so, letak la gambar-gambar di antara perenggan tu. tapi yang berkenaan je la. ;D

but, jangan letak banyak! kang sarat and lambat reload lak. just nice okey. ala, pandai-pandai la. hua hua hua

errr, aku tak letak gambar ni sebab broadband aku lembap. hihihi ;D


Less is more


now, pasal blog pulak. tak yah la nak letak segala bagai widget kat blog korang tu. nak letak jam ngan kalendar pun kan dah ade kat laptop tu. nampak sarat and it just make your blog become obesity. o.O

bile blog dah berat and lambat loading. tambah-tambah blogger yang pakai broadband macam aku ni, memang tekan X la. tak larat nak tunggu loading lame sangat. :|

nak timbang berat blog? SINI

Letak lagu kat blog


okeh, yang ni agak merimaskan. selain dari sebab seperti di atas which makes your blog become obese, pasang lagu kat blog pun annoying jugak tau.

sebab lagu yang kau letak tu maybe tak disukai readers kau. and readers pun ade media player la kat laptop. kalau nak dengar lagu sangat, kitorang pasang lagu sendiri la.

lagu kat blog ni sangat annoying bile tengah blogwalking. aku dah la jenis bukak 4 5 blog sekali gus. kalau sumer blog tu pasang lagu tak ke gile aku dibuatnye? hue hue hue

but, kalau nak letak jugak boleh. letak la. blog kau bukan blog aku pun. tapi, tapi, tapi letak la lagu yang readers boleh pause. bukannye automatik berbunyi. har har har

You get what you give


nak orang bace blog korang, korang pun bace la blog orang. tambah-tambah blogger newbie. rajin-rajin la blogwalking pastu jengah shoutbox and komen entry blogger lain. tak rugi pun jadi friendly. jadi sombong yang rugi wehhh ;D





so, get it? ni sumer ikhlas dari hati aku. acececeh ;p
majulah arena blog untuk negara! ;)

ohhh kejap. aku dah lame nak tukar header blog ni sebenarnye.
harap-harap aku diberi mase dan idea nak buat header baru :)

peace  yaww 

54 comments:

  1. bce entry kamo :)
    ely baru je blaja berblog.
    tips kamo sgt bergune.thnx :)

    ReplyDelete
  2. wahhh pnjang nye tips miss el..hua hua...
    penat mate jiha berjogging..hehe exrcise mate di pg hary.. tp kan..hehe jiha skong sume yg miss el ckp kan tu..ye la.. bruband bkn nye laju mcm wreless so.. bloggers laen kne lah pkir..hehe :D anyway nice post jiha suke :)

    3 1/2 star jiha bagy.. :D

    ReplyDelete
  3. jieha : hehe. rajin2 la bace ye ;)

    thanks btw.

    ReplyDelete
  4. Nice tips. Betul sangat2. Couldn't agree more with you :)

    ReplyDelete
  5. good tips.. sangat setuju dengan tips yang diberikan..

    ReplyDelete
  6. terasa..atien suka cakap psl diri. sebab bagi atin blog ni tempat nak meluahkan perasaan. huuu

    ReplyDelete
  7. sweet stalker : eh, jangan la gitu. el tak kate salah. depends la blog kite untuk ape kan. ni kalau nak sumer orang bace la. ;)

    ReplyDelete
  8. hey you. hee~
    good info. bley laa i buat improvement kat belog i nanty. :)

    ReplyDelete
  9. adeqlaboo : heyyy ;)

    *speechless

    ReplyDelete
  10. adeqlaboo : sebab terharu ade orang nak improve blog based on my tips. haha

    ReplyDelete
  11. benda yg baik harus dipraktik kn. tak gitu ? haha. learn something new. best !

    ReplyDelete
  12. adeqlaboo : okehh. tenkiu3, ;)

    ReplyDelete
  13. eh, btw nak tnya. what do u think about my belog. slekeh tak ? ur opinion pelis. just nak tao je. if u dont mind laa. hee. sendirik tgk for sure laa akn ckp ok canteq. tp ape pulak kata org lain. kumen sikit. *mak ai panjang nyee. haa~

    ReplyDelete
  14. adeqlaboo : hihihi. macam la blog i ni gojes sangat. okeh2, dah komen kat your blog ;D

    ReplyDelete
  15. hey, btw thankz yaa ! sy blogger bru nak blaja. :) sila beri tunjuk ajar. tocehtoceh for the wish.

    ReplyDelete
  16. adeqlaboo : welcome ;) nice to meet you btw.

    ReplyDelete
  17. haha. nice to meet you to my dear *sorry byk songeh sikit. grr ~

    ReplyDelete
  18. adeqlaboo : haha. nothing ahhh. ;D

    ReplyDelete
  19. a'ah memang tmpat komen ni sy sorg je yg conquer. *gila talak pulak. haha.

    ReplyDelete
  20. adeqlaboo : hahahaha. tau takpe. memang i sediakan tempat komen ni untuk dikomen pun. ;p

    ReplyDelete
  21. org laen komen skali 2 but me ? haha. see ? *gila tamakk ryte ? lalala ~ hee

    ReplyDelete
  22. adeqlaboo : takpe, takpe. dari takde orang nak komen kan. hahaha. ;)

    ehh, i nak tido dulu ok. good nite :)

    ReplyDelete
  23. tips yg bgus..
    thanz 4 d tips..
    berguna sgt3

    ReplyDelete
  24. Betol sangat-sangat tu. Cik Yana kalau nak follow terpaksa pun, cik Yana akan tengok cara penulisan entry dia. Yang paling cik Yana tak suka yang tulis eww camtu la. Saya jadi saia la, sangat jadi sanad. Sakit nak baca. Hahaha~

    Lots of Love,
    Cik Yana

    ReplyDelete
  25. Cik Yana : betul sangat-sangat la tuu. hehe ;D

    ReplyDelete
  26. hehe..btl3..
    followers itu satu bonus..
    echa pun x paksa org folo blog echa..
    tp if ada bloggers folo blog echa, echa pasti akan folo balik..;D

    ReplyDelete
  27. نورفايزه مادارو : syukran :)

    ReplyDelete
  28. Love this post! Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  29. Sindar : i love it too. welcome :)

    ReplyDelete
  30. wah, yeke lps mkn aiskrim je.. haha, cube tgk entry saye leh pakai x?? haha :)

    ReplyDelete
  31. peep : hehe. boleh la beli aiskrim cornetto ;)

    ReplyDelete

tangan2 menaip

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...